HTML

Riportok a kanadai vadonból

Friss topikok

  • Lusuka: Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook... (2018.07.05. 23:36)
  • Tuco Ramirez: Azt tudom erre mondani, amit a Vörös Rébék mondott Pörge Daninak: Kár! Kár! Kár! (2017.11.07. 14:53)
  • Tuco Ramirez: Most nagyapa vagy nagybácsi? Több bejegyzésben is keveredik a kettő. Vagy arrafelé így is úgy is m... (2016.07.20. 14:47)
  • Világnézet Netes Napló: Tigáz. Van még magyar ember, aki ezt a céget kedveli és nem utálja? A mi történetünk itt van leírv... (2014.08.16. 07:31) Gáz van tigáz
  • LukeSkywalker: Ez sem jó. Helyesen: Child in Time (2014.07.24. 10:58) Helyesen: Child in Thime

Linkblog

2018.01.30. 07:09 calvero56

AZ  ÍRÓ –  AZ  MAGA  AZ  ISTEN. Máskép hogyan tudna teremteni: És olyan tulajdonságokkal rendelkezni, hogy lát valamit, ami nincs (és nem használ tudatmódosító szereket). Honnan tudnám, hogy egy most formálódó női figurám mit csinál a vécén, ha nem ugyanazt csinálja, amit magam is szoktam. Ha például tampont cserél. Az író, a maga mindent tudásával és mindet látásával, mint az Isten, látja ezt a titkot, és ki is beszéli (ami viszont már nem „isteni” tulajdonság). Most, hogy női figurát írok, és egyrészt behoztam az egyes szám elő személy által kínált hitelességet, másrészt egyesítem a fenti mondatban megfogalmazott mindentudással, ami által ismerem egy nő szereplőm legintimebb cselekedeteit. Friderikát, a színésznőt úgy kell bevezetnem az első fejezetekben, és olyan módon megmutatnom, hogy hiteles legyen. Rendelkezik az összes „színésznős” tulajdonsággal, mégsem lehet klisé, miközben fülsértő gyöngykacagással, idegesítően hangosan nevet, ahogy az ÁLTALAM ISMERT színésznők többsége. De mindezt nem részletezve, mert lehetetlenség bármit is Friderika hétköznapjairól elmondani, hogy azt ne kockáztatnám, untatni fogom az olvasót – márpedig attől színészként és íróként is irtózom. Meg kell mutatni, hogy milyen különbségek vannak a férfi- és női viselkedésformák között (mert vannak, ne tagadjuk); milyen nézőponti különbségek – itt már érzem a feladat nehézségét, még ha egy torontói barátom bíztatott is a kommentjében, hogy „nehéz lesz”, egy másik, zentai kolléga pedig azzal bíztatott, hogy „nem lesz nehéz”. Torontó áll győzelemre – már érzem, hogy nehéz. Nehezebb, mint vártam. Fitzgerald azt írja az Utolsó cézár 207.-oldalán: „A nők jellemében kevesebb nagylelkűség, mint a férfiakban, avagy úgy értem ezt inkább, hogy a nők szűklátókörűbbek a férfiaknál.” No, ezt beszéljétek meg Vele. nfl

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kanadaivadon.blog.hu/api/trackback/id/tr5013615752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása