HTML

Riportok a kanadai vadonból

Friss topikok

  • Lusuka: Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook... (2018.07.05. 23:36)
  • Tuco Ramirez: Azt tudom erre mondani, amit a Vörös Rébék mondott Pörge Daninak: Kár! Kár! Kár! (2017.11.07. 14:53)
  • Tuco Ramirez: Most nagyapa vagy nagybácsi? Több bejegyzésben is keveredik a kettő. Vagy arrafelé így is úgy is m... (2016.07.20. 14:47)
  • Világnézet Netes Napló: Tigáz. Van még magyar ember, aki ezt a céget kedveli és nem utálja? A mi történetünk itt van leírv... (2014.08.16. 07:31) Gáz van tigáz
  • LukeSkywalker: Ez sem jó. Helyesen: Child in Time (2014.07.24. 10:58) Helyesen: Child in Thime

Linkblog

2018.06.13. 07:01 calvero56

AZ  ÖREG  HÖLGY  LÁTOGATÁSA című Dürrenmatt dráma probléma-felvetése jár az eszemben napok óta. Hogy a rendezők, és – ebből következően a nézők is – hajlamosak igazat adni Klara Zachanassian-nak. De ha Alfrédot morálisan elítéljük, ugyanígy el kell ítélnünk az emberiség hétmilliárdjának felét. Mindazokat, akik anyagi haszonért, vagy jobbulásuk érdekében elfogadtak az élettől bármi anyagi előnyt. Mert mi a bűne(?) Alfrédnak? Hogy nem a szerelmét vette feleségül, hanem a gazdag szatócs lányát. Mert könnyebb és gondtalanabb élet mutatkozott így, mintha  a saját problémája mellé még nyakába vesz egy másik problémát – a lány problémáját. És ezért őt NEGYVEN ÉVVÉL KÉSŐBB (!) meggyilkoltatja a hajdani szerelme. És a néző ezt elégtételéként, katarzisként éli meg. Belegondoltunk-e például, hogy az a rengetek menekült fiatalember, aki a jobb élet reményében özönlik, hány felcsinált lányt hagyott ott Afrikában, vagy bárhol. Mekkora hazugság és önbecsapás, ha nem így akarjuk megfejteni Alfréd „bűnét” is. Eddig kétszer játszottam el Alfréd szerepét, két különböző színházban, és egyszer sem tettem fel magamnak ezeket a kérdéseket. Mert alkalmazkodtam a  világ erkölcsi egyoldalúságához és kizárólagosságához. Alfréd volt az a szerep, amivel elbúcsúztam a színpadtól. Egyúttal attól a kiszolgáltatottságtól is, hogy mások által írt szöveget mások utasításai szerint oldjam meg. Innentől kezdve majd az általam írt szöveget fogják MÁSOK elmondani. nfl

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kanadaivadon.blog.hu/api/trackback/id/tr1314044758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása