HTML

Riportok a kanadai vadonból

Friss topikok

  • Lusuka: Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook... (2018.07.05. 23:36)
  • Tuco Ramirez: Azt tudom erre mondani, amit a Vörös Rébék mondott Pörge Daninak: Kár! Kár! Kár! (2017.11.07. 14:53)
  • Tuco Ramirez: Most nagyapa vagy nagybácsi? Több bejegyzésben is keveredik a kettő. Vagy arrafelé így is úgy is m... (2016.07.20. 14:47)
  • Világnézet Netes Napló: Tigáz. Van még magyar ember, aki ezt a céget kedveli és nem utálja? A mi történetünk itt van leírv... (2014.08.16. 07:31) Gáz van tigáz
  • LukeSkywalker: Ez sem jó. Helyesen: Child in Time (2014.07.24. 10:58) Helyesen: Child in Thime

Linkblog

Nyírő

2012.05.25. 15:48 calvero56

Hogy mennyire félnek a románok a közel  hatvan évvel ezelőtt meghalt Nyírő József hamvaitól...!

Nem értették meg hatvan év alatt sem, hogy ez az író már nem él...! Legfeljebb csak műveiben. Ártalmatlan. Életében sem volt ártalmas, csak a politika nyilvánította azzá. Meghalt Madridban, mert innen-onnan elüldözték.

Ma egész nap ezt hallani a hírekben: átkutatnak kocsikat, koporsókat tépnek fel, mint elmebajos, vérszomjas vámpírvadászok, hogy kihegyezett faágat döfjenek a rég szétporladt írói test hamvai közé. De hát  a szellemet nem lehet megölni....! Nem lehet megölni szellemét. Ti hülyék.

Ma füvet nyírtam s közben egész nap erre a nevetséges és kicsinyes talmi hatalmi agrasszióra gondoltam. És amikor bejöttem a fűnyírásból, s kérdezték, mit csináltam, azt mondtam: ma Nyírő voltam.

Mert a Jézusfaragó ember című novelláskötetét újkori megjelenése után nem sokkal elolvastam, és bár stílusban messze áll tőlem a szecessziósan furfangos székely mondatszerkesztés, azt láttam, hogy egy jó író könyve van a kezemben. És nem csak könyv volt a kezemben, de könny is került arcomra Nyírő olvasása közben, mert később, az Isten igájában olvasása végén kicsordult a könnyem. Elsősorban a mű ereje hatott rám. De ott volt mögötte ama szigorú tény, hogy édesapám, halála előtt nem sokkal azt a mondatot hagyatékozta rám: "Kisfiam, olvasd el Nyírőtől az Isten igájában című regényt." ( A hazugul kongó és mesterkélt "gyereknap" előtt édesdeden akusztikál, hogy apám "kisfiam"-nak nevezett harminc éves koromban, százkilencven centis magasságom ismeretében.)

Elolvastam azt a regényt, és megsirattam a végét. Miként most is megsiratom ama szomorú tényt, hogy ennyi évtized után is sokan félik Nyírő szellemét.

Ha innen, ahol vagyok, egykoron tovább hajtom állataimat és álmaimat, akkor Székelyudvarhelyre költözöm. Már el is kezdtem tervezni és szervezni.

Üdv.: Calvero, a nomád

57 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kanadaivadon.blog.hu/api/trackback/id/tr504545992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

billy reed 2012.05.25. 21:45:56

Hát, ennek sem volt sok értelme!
A stílusa viszont elragadóan drámai és dagályos!
Kicsit sok Eddát hallgattál, nem? /Persze az újabbakat.../

A románok nem félnek Nyírőtől, miért is tennék? Csak nem akarják, hogy egy a nyilasokkal rokonszenvező figura kapjon nyilvánosságot.
Én sem akarnám. Nem is akarom.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.25. 21:59:50

"Ha innen, ahol vagyok, egykoron tovább hajtom állataimat és álmaimat, akkor Székelyudvarhelyre költözöm."

A kanadai vadonból Székelyudvarhelyre hajtod állataidat? Remélem tudnak úszni a sós vízben...

zum trucc 2012.05.25. 22:22:16

Szar, sőt jelentéktelen író, olvashatatlan. Kinek jó ez a műbalhé. Még Tőkés is elhatárolta magát.

Muad\\\'Dib 2012.05.25. 22:24:54

@zum trucc:
Jajj, már megint kezdődik ez a degenerált hülyeség. Mindjárt jön a másik oldal és akkor kiderül ki még a szar író. Nem igaz, hogy nem lehet levetkőzni ezt a proletár stílust. Hadd döntse el már mindenki saját maga mi tetszik neki. Felfogtuk, neked nem tetszik.

zum trucc 2012.05.25. 22:32:41

@Muad\\\'Dib: Amúgy miért lennék degenerált, mert a szart szarnak hívom? Lehet, hogy proletár a stílusom, mindenesetre szüleim könyvtárában sok-sok ezer könyv volt, köztük még ettől a náci senkitől is egy vagy kettő.
Tőlem adják ki, ha van ember, aki ilyet akar olvasni, de ne celebráljanak neki ilyen ostoba szertartást. Rossz ember volt, legalábbis jelentéktelen író, meghalt, kár volt kihantolni.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.25. 22:41:21

Én az "Uz Bence"-t olvastam gyerekkoromban; akkor szórakoztatónak találtam. Lehet ma már nem élvezném annyira... ugyanakkor már nem is olvasok regényeket (kivéve Raymond Chandler krimijeinek rendszeres újraolvasását).

Nazarin 2012.05.25. 23:09:42

Nyirő a nyilas parlament tagja volt. Szerintem ez megbocsáthatatlan, és nem hagyható figyelmen kívül.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.05.25. 23:23:52

"Míg a kormánypártok milliárdokért konzultálnak és luxuslakásokat bérelnek maguknak, az embereknek az újabb megszorítások, az adó- és adótétel-emelések, meg az elbocsátások jutnak" olvasható az "Alibi konzultáció helyett munkahelyteremtést!" című közleményben.

"Összehasonlításképpen: a miniszterelnök által a munkahelyteremtésről szóló alibi konzultáció annyiba kerül, amennyiből meg lehetett volna spórolni a bölcsődei díjak bevezetését. A magát családbarátnak hazudó kormány a kisgyermekes szülőkre az adók mellé még kirója az akár havi több tízezer forintos bölcsődei térítési díjat is.

NE KÜLD VISSZA AZ orbáni LEVELET, MERT ÚGYSEM OLVASSÁK EL, NEM A VÁLASZTÁSI IRODA KEZELI ÉS CSAK A FIDESZ LISTA FRISSÍTÉSÉRE SZOLGÁL!

A NYÍRŐ ÜGY MEGINT ORBÁNI SZARKEVERÉS, FELESLEGES MŰBALHÉ!

Senkifia 2012.05.25. 23:28:37

@billy reed: Tévedsz. Félnek. ..azért,amiért az egész magyarságtól meg a magyarság szellemiségétől félnek. Főképp az intellektuálisabb részük. Akik tisztában vannak azon állítások igaztalanságával,hogy "A magyarok tőlünk(ti. románoktól..)vették át a kultúrát.", meg hogy Erdélyben dákoromán kontinuitás volt-van-lesz 3000 éve,miközben teljesen tisztában vannak a ténnyel,hogy a tatárjárás után a magyar urak "importálták" Erdély területére a munkáskezeket Moldvából,meg Havasalföldről,a román jobbágy meg repesve jött,mert a moldvai bojár után a magyar grófi bánásmód picit jobbnak tűnt. Azok félik a a magyarság bármilyen megnyilvánulását, akik tisztában vannak azzal,hogy Erdélyben az első román nyelvű iskolát Lorántffy Zsuzsanna alapította, valahol a 17 században,és nem a naaagy román kultúrlények. Akik tudják azt,hogy Avram Iancu Budapesten(meg bécsben) végezte tanulmányait,és nem Bukarestben,vagy Iasiban. Akik tudják, hogy a románok erdélyben is, a 18. századig cirill,majd utána magyar írásjelekkel írták a könyveiket(ha nem látom saját szememmel Vajdahunyad várában egy állandó kiállításon,nem biztos,hogy elhiszem,hogy a románok magyar írásmód szerint írtak,egész a 19.századi nyelvújításukig).
Szóval ezek félnek a magyar eszmeiség mindenféle megnyilvánulásától, így egy erdélyi író újratemetendő hamvaitól is. Még ha nem is vallják be,hanem csak,hozzád hasonlóan, nyilasnak titulálják,és nemkívánatosnak,mint ilyet(talán joggal, de Nyírőt, az írót, politikailag meghatározni eléggé sekélyes dolog. Lásd a nagyon jó párhuzamot Mircea Eliade román filozófussal,íróval,miegymással,aki a mai napig a román tananyag része,nagyon helyesen, és teljes mértékben el van vonatkoztatva a megítélése attól a ténytől,hogy a Vasgárda(nyilas párt román megfelkelője) aktív tagja volt.)
Szóval igen, a románok félik a magyarokat, féltik a kézi vezérléssel , Ceausescu által rendelt és(ha jól emlékszem) Daicoviciu által kreált dákoromán kontinuitási elméletet(ami nagyon jó propagandával lett elültetve a nép fejébe, és ma már minden román abszolút igazságként kezeli) , a román szellemi felsőbbrendűség dogmáját,és lehetne sorolni. Ezért minden,ami magyar vonatkozás,és egyben erdélyi,meg kultúra, az félnivaló,és ezért megakadályozandó.
A te magánvéleményed a te magánügyed. Nekem azért bejött Nyírő stílusa,igaz, huszonéve olvastam,lehet,újra kéne olvasni. És lesz.rom,őszintén,hogy milyen politikai irányzatokat szolgált(ki),vagy mit mondott-írt azért,hogy egy adott konjunktúrában jobban megfeleljen.
Ez a cirkusz a románoknál(megfűszerezve egy kis "horthysto-fascist"horthysta-fasiszta- mellébeszéléssel...mert azt azért megjegyezném,hogy a románok szálasiról nem is tudnak,mármint a közemberek.Nekik Horthy volt a főmumus a fehér lován,40ben, Erdély elcsatolójaként...Ne menjünk bele,hogy mennyi köze volt Horthynak a fasizmushoz:)),szóval ez pont olyan gumicsont a románoknál,mint a folytonos nácizás meg kommunistázás a magyaroknál. Ahogy a magyaroknál "náciveszély meg antiszemitizmus meg rászizmus" van, a románoknál " a magyarok el akarják venni Erdélyt"van,ha terelni kell a figyelmet valami nagyobb disznóságról,krízisről,miegymásról.. Egyfolytában.Hol többé,hol kevésbé. De van. Miközben Nyírőről Erdélyben 89ig valószínűleg kevesen,és csak tangenciálisan tudták a politikai nézeteit,miközben a műveit olvasták.
Abba kéne hagyni,mert nagyon kontraproduktív ez az egész.
A lényeg: igaza van a poszt írójának: a románok igenis félnek Nyírő hamvaitól. Olyan formában,ahogy azt az előbbiekben leírtam.

Senkifia 2012.05.25. 23:33:42

@zum trucc: Úgy látszik sokat nem olvastál tőle,ha szerinted "jelentéktelen". Tudni kéne elvonatkoztatni,. Mert pl az Uz Bence minden,csak nem náci meg nyilas:) és qrva jól lehet szórakozni rajta.
Na de lehet csak én vagyok sekélyes,mert egy jelentéktelen nácit szórakoztatónak tartok,miközben a nem jelentéktelen, és nem náci könyvét olvasom :)

Senkifia 2012.05.25. 23:42:53

@zum trucc: ilyenek voltak ezek a művészemberek,már ezeregynéhány éve,és azelőtt is.Pl Ady meg egy alkoholista szarházi volt:) az egyik vérbajos alkoholista qrvapecér, a másik tolvaj és gyilkos gazember. de azért senki nem tiltakozott,mikor faludy megreformálta ennek a gyilkos tolvaj senkiházinak a balladáit,és gondolom a te kényes ízlésedet sem sértette. Ady erkölcsei ellen sem tiltakozik senki,miközben példaképpé válhat sok gyerek szemében. És a lista hosszú.
Ja hogy pont ez a megbocsáthatatlan? ez itt amolyan betegség. Minden megbocsátható,még a kommunizmus,vörös csillag+ sztálin sokmillió áldozatot követelő munkássága,vagy che guevara tömegírtásai is,pedig ezek a disznóságokon kívűl más maradandót nem alkottak erre a világra. de aki NÁCI volt??? jézusúristenszentzűzmária...na annak a nyomát is sóval kell felszórni,még akkor is,ha azért alkotott olyat,ami megérdemli a megmaradást.
Áá mindegy. meddő téma.

Senkifia 2012.05.25. 23:55:05

amúgy meg Székelyudvarhely egy nagyon kellemes kisváros :)

Demszky 2012.05.26. 00:34:16

@billy reed: persze, csak a hungaristák, ők tehetnek mindenről. Lassan kikopunk az joggal birtokolt országrészeinkről, de mindig csak ezek a fasiszta hungaristák, ők a hibások. Megérdemeljük, amit kapunk. Ahelyett, hogy minden erőnkkel arra törekednénk, hogy kipucoljuk a Kárpát-medencét a nemzetellenes partizánoktól és a tolvaj szlávoktól, szőröstalpúaktól, kutyaevő tótoktól. De nacionalistának lenni szégyen, ezt sulykolják hosszú évtizedek óta. Gyávák vagyunk, de szerencsére kezdünk felébredni. Még több szoborleöntést kérünk a demokratáktól, hagy legyünk egyre erősebbek! Trianon századik évfordulójára tankban szeretnék ülni!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.26. 01:57:10

tokom banja kit akartok megint ujratemetni, meg szobrot epiteni
barmok

flazz 2012.05.26. 01:59:39

Igen, a legszomorubb az, hogy akik nymorgattak a magyarokat 40+ evig azok ma is koztunk elnek es vigadnak...

tombadillo 2012.05.26. 06:55:40

Esetleg különbséget tehetnétek.
Az író, olyan amilyen, én valamikor úgy emlékszem olvastam az Uz Bencét, de nem emlékszem rá, lehet, hogy csak volt a kezemben.
Csak nem véletlen, hogy pont a jobbos irredenta barmok egy ikonját akarják most, pláne Erdélyben újratemetni. Aki azt meri mondani, hogy ez azért van, mert kurva nagy író volt, az nem mond igazat (finoman szólva).

webnazi 2012.05.26. 07:09:55

Nyirő csak a zsidóknak volt nyilas, az igazi magyaroknak nem!
De ha mégis, akkor azok a "magyarok" valójában nem is azok, csak annak hiszik-mondják magukat - miközben nem magyarul gondolkoznak, nem magyarul de mégiscsak itt élnek (mint komcsik és egyéb trógerok).
És rombolnak közben. Csendben, alattomban, ahogy a megbízóik kérték és szeretnék.
Vagy tudatuk alatti-ként teszik, mert most ez a trendi - a megosztás és a megosztottság folyamatos fenntartása.
Mellesleg- a nyilasok a maguk idejében nemzeti érzelmű magyarokból álltak, akik a szó szoros értelemben véve de irtották a nemzet ellenségeit.
Mi ebben a baj? Ma is elkellne az ilyen erejű nemzeti összetartozás! Vegyünk példát - és pont a románoktól! Ők a Pruton túliakat véreiknek, testvéreiknek tekintik és mindent megtesznek értük a törvényes moldáv kormány tiltakozásai ellenére.
Mi baj van a nyilasokkal? Hogy meg akarták tisztítani az országot a sok szeméttől? Sajnos nem sikerült nekik!
Ma meg is látszik ....

hattyú 2012.05.26. 07:20:28

@webnazi: "Életében sem volt ártalmas, csak a politika nyilvánította azzá. Meghalt Madridban, mert innen-onnan elüldözték."

Valóban nem volt ártalmas...hiszen egyetlen Nyilas sem volt ártalmas, nem volt fajgyűlölő sem, csak igazi hazafi...pont mint a mostani szellemi utódai a Jobbikban és a Fideszben.

@flazz: igen, valóban szomorú, hogy a féregnyúlvány Kádárt és barátait ma sokan éppúgy fényesre nyalnák mint Nyírőt, vagy Horthyt, de az olyanok mint te a 2 bites agyukkal képtelenek felfogni, hogy aki Nyírőtől okádik, az nem sírja vissza a "40+" elnyomókat. Ezt csak a betegagyú mai jobboldal szajkózza, úgy csúsztatnak és hazudnak mint a vízfolyás.

De végül is mindegy, mit lehet mondani egy "webnazi" nevű idiótának? Azt, hogy szerintem ő és a barátai a magyarság szégyenei, a nemzet legnagyobb ellenségei és szétrombolói, Nyírővel együtt.

Hertelendi 2012.05.26. 07:22:06

Többször lehet a hírekben hallani a romániai magyar városok nevét, mint az itthoniakat. Nagyon unom! Kit érdekel mi van Székelyudvarhelyen, vagy Kolozsváron meg Csíkszeredán. Orbánék úgy járnak oda, mint ha hazamennének. Az azért érdekes, hogy József Attila szobrát eltávolítják, ezt a sohanemhallott Nyírőt meg éltetik. A románok helyében én se örülnék. Én provokációnak tartom.

tombadillo 2012.05.26. 07:22:29

@webnazi: "Mellesleg- a nyilasok a maguk idejében nemzeti érzelmű magyarokból álltak, akik a szó szoros értelemben véve de irtották a nemzet ellenségeit."

A fentiek alapján te pl. simán kiirtanál engem, ha tehetnéd. Azt hiszem ezt nem is kell tovább ragozni.

herkó 2012.05.26. 07:24:31

@zum trucc:

"Szüleim könyvtára": muter a takarítónő,fater a karbantartó? ez lehetett a felállás!

Hertelendi 2012.05.26. 07:26:21

@webnazi: Gondolom hülyegyerek te igazi magyarnak tartod magad. Gondolom rendszeresen dolgozol, családod van gyerekeket nevelsz, olvasol sokat, lehetőleg klasszikusokat, persze eredetiben, mert több nyelven beszélsz.
Bekaphatod! Orbánét!

windex 2012.05.26. 07:48:47

@herkó: nagyon fiatal vagy? de legalább és esetleg sztereotip gondolkodású. akkoriban ez volt a menő, a takarítónők olvastak, a karbantartó, vagy kőfaragó faterok meg operába, könyvesboltba meg antikváriumba jártak családostul. aztán így lett a gyerekeikből egyetemet végzett értelmiségi. és jé, tényleg!

hammer 2012.05.26. 08:12:21

@Orbán," zárolom az egyházak állami pénzeit is"!: Te mit ordítozol itt kora reggel :))) Elgurult a gyógyszered, szegény?

Hertelendi 2012.05.26. 08:14:44

Calvero, a nomád!
Ezt a posztot nem kellett volna megírnod. Mitől csordult ki a könnyed? Te is annyira nagy magyar vagy? Mint @webnazi? Kinek kell ez ma?
Nem akarlak megsérteni, ezért most be is fejezem. Javaslom, te is kövesd a példám.

hammer 2012.05.26. 08:25:14

@Hertelendi: És te kinek kellesz ma?

hammer 2012.05.26. 08:27:17

@billy reed: Hajrá koporsónyitogató románok?! Fujj fujj magyar író? Micsoda nagyszerű, patrióta lélek vagy te is... :)

Hertelendi 2012.05.26. 08:35:00

@hammer: Van néhány ember, aki jól érzi magát a társaságomban. Az az igazi patrióta, aki élteti a nyilasokkal szimpatizáló "írót"? Van néhány komoly író, akinek szeretném elolvasni a könyveit. Ha még marad időm és kedvem is lesz hozzá, akkor belelapozok egy Nyírő könyvbe is...Fogadni azért nem mernék rá...

dez01 2012.05.26. 08:52:25

@Hertelendi:

Eltávolítják???? A dunapartra áthelyezést nem nevezném eltávolításnak....

Más: a székelyföldön voltál már? Ha nem érezted magad magyarországon, akkor vond le a következtetéseket gyorsan....

dez01 2012.05.26. 08:53:45

A dologgal a románok 2 dolgot érnek el:

1. Nagy reklám az írónak - én nem olvastam tőle semmit, most fogok.

2. Mindenki hülyének nézi őket, és sokan elgondolkodnak rajta, hogy miért is pánikolnak vajon ennyire?

Hertelendi 2012.05.26. 08:56:01

@dez01: Az bizony eltávolítás!
Voltam és levonom a következtetéseket...
Nekem megmarad ez a 93.000 négyzetkilóméter. Ez az én hazám!

butus 2012.05.26. 09:12:35

@Senkifia: Lehet, hogy a románok félnek Nyírő hamvaitól, de szándékosan nekönk magyaroknak nem kellene a szart kevernünk. Székely volt, -székelyudvarhelyen szeretnék eltemetni a hamvait. Semmi kifogásom, intézzék végig a székelyek!
Végre valamennyire normalizálódott a viszony Romániával, sokkal különb volt, mint a szovákokkla, erre nekünk feltétlenül el kell rontanunk a helyzetet.
Másodszor, tetszik,vagy nem tetszik, ma Erdély Románia része, így természetes, hogy van beleszólása a román kormánynak, hogy mi történik a területén.

butus 2012.05.26. 09:17:20

@dez01: Minden évben elmegyek Székelyföldre, így ebben az évben is. Magyarnak is érzem magam. Annak ellenére nem kívánok sem a székelyek, sem a románok belügyeibe beavatkozni!
Ahogy a temetéssel kapcsolatban is mondták a székelyek, hogy ez az ő ügyük, valahol a Székelyföld határán adják át a hamvakat és minden más rájuk tartozik.
Szerintem végig, Madridtól nekik kellett volna intézni, és akkor nincs ez a cirkusz sem, mert ez elsősorban a mi beavatkozásunknak szól és nem annyira Nyírő múltjának.

Huszár Legény 2012.05.26. 09:21:19

"Az elmúlt 20 évben sose volt ilyen magas a magyarok körében a migrációt tervezők aránya: mára minden ötödik magyar felnőtt tervezi, hogy rövid- vagy hosszú távon külföldön vállal munkát vagy véglegesen kivándorol. 2010 óta másfélszeresére nőtt a külföldi munkavállalást vagy kivándorlást tervezők aránya – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet márciusi kutatásából. A 30 év alattiak fele külföldre költözne." - index.hu/belfold/2012/05/24/sosem_emigralt_volna_meg_ennyi_magyar/

Ennyi! Lehet itt lengetni a zászlót, meg verni a nagy magyar melleteket, de az a büdös nagy helyzet, hogy akinek egy csepnyi kis esze is van, az már rég elhúzott innen vagy épp azt tervezgeti. Mert Ti, agyhalott kretén barmok, semmi mást nem tudtok, csak magyarnak lenni. De még ezt sem tudjátok, csak azt hiszitek, hogy magyarnak lenni annyit tesz, mint gyűlölni, lenézni mindenki mást, miközben sötétek vagytok mitn az éjszaka.

Tudjátok kik voltak nagy magyarok? Neumann János, Kármán Tódór, Teller Ede, Gábor Dénes, Szilárd Leó, Bíró László, stb.
Azok, akiket az ilyen Nyíró féle senkiháziak és az általuk (és általatok) hirdetett beteg eszméik üldöztek el a Kárpát-medencének a közeléből is.

Ti vagytok a magyarság szégyenei.

puffatag 2012.05.26. 09:25:11

ezt a náci férget és mellesleg harmadosztályú írót ajnározza a magyar kormány:
Nyírő József 1941. november 4-5-6-án a Keleti Újság hasábjain tette közzé cikksorozatát, amelyben beszámolt a hitleri birodalomban megrendezett weimari írókongresszusról. Nyírő így áradozott Goebbelsről: "Most már tudom, hogy ki vagy! Németország szellemi életének vezére, a világégés kellős közepében, amikor hazája dicsőséges harcát vívja, édes anyanyelve tisztaságától borul el. Ez megmagyaráz mindent: azt is, hogy ki Josef Göbbels Reichsminister, és hogy miért ilyen nagy és legyőzhetetlen Németország!" Nyírő így áradozott Goebbelsről: "A német ifjúságnak és népnek ez a büszkesége nemcsak nagy, hanem jó ember is, akit nemcsak kell, hanem szeretni érdemes is!"
1942. november 20-án, a Képviselőház 310. ülésén így foglalt állást: "Félre az útból a magyar lelkiségtől idegenkedőkkel! Azokkal, akik az úgynevezett humánum álorcájában a sajtó, az irodalom, a művészet, a lélek és a szellem területén olyan hosszú ideig büntetlenül pusztíthattak bennünket a saját hazánkban! Ennek a felfogásnak, ennek a levitézlett liberális zsidó hagyatéknak, ami sok jóhiszemű magyart is megfertőzött köztünk, ennek a burkolt propagandának a magyar életből el kell tűnnie!"

Nyírő a Szálasi-puccs, 1944. október 15-e után, a Sopronban megtartott országgyűlési üléseken is részt vett. Nyerges András bőségesen idéz Nyírőnek 1945. január 16-án, Budapest háborús szenvedéseinek heteiben elhangzott napirend előtti felszólalásából is, amelyben egyebek mellett ezt mondta: "arra kérjük az illetékes kormánytényezőket, hogy Budapest felmentésére vonatkozó tiszteletteljes kérésünket juttassa el a szövetséges Német Birodalom Vezetőjéhez, azzal a csodálattal együtt, melyet ezúttal is kifejezésre juttatunk a német katona hősiessége iránt!"

Hertelendi 2012.05.26. 09:35:18

@Huszár Legény: Hiába írod nekik! Ők voltak a békés tüntetők, akik rendszeresen randaliroztak és romboltak Budapesten.

zum trucc 2012.05.26. 09:56:12

@Senkifia: Neked ez a véleményed egy irodalmi kérdésben, nekem meg más. Nagyon más. Nincs ezzel gond. Csak az nem arányos, hogy egy ilyen vitatott, de mindenképpen legfeljebb másod-harmadvonalbeli írónak, aki mellesleg náci (=pártolta Magyarország tönkretételét) volt, mi a fenének dísztemetés.
Ha író volt elsősorban, nem politikus, bár a két dolog nem elválasztható, akkor adják ki a könyveit, ha van olvasója.
Ha politikus, akkor pedig a nemzeti szégyentárba vele.
Amúgy volt olyan náci a magyar irodalomban, aki igazi nagy író volt, hogy azután 1956 után Kádárék zsoldjába álljon: Németh László.
Ady talán nem felelt meg a nyárspolgári erkölcsnek, ivott is, meg szerette az olcsó nőket, de kibaszott nagy költő volt.
Faludyt nem különösebben kedvelem, inkább a prózai oeuvre-jét, ha már.
@herkó: Fater diplomata, mama köztisztviselő. Amúgy én tényleg több nyelven. Amúgy nem tök mindegy? Nem ezen múlik az irodalmi ízlés.

2012.05.26. 10:22:23

@Huszár Legény:

Hát hogyne, majd pont egy hazátlan zsidónáci mondja meg, hogy ki magyar meg ki nem :)

BTW a fajtikáid épp bevándorlóellenes pogromot tartanak izraelben.

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.26. 10:22:52

A saját földjébe mindenki azt ás el, akit akar.

Állami földbe meg nem.

Mit nem lehet ezen érteni?

*

Nyírő örökösei helyében én egyébként a LEGHATÁROZOTTABBAN tiltakoznék az ellen, hogy a Fidesz a saját politikai népszerűsége növelése céljából hurcibálja végig fél Európán a hozzátartozóm földi maradványait.

2012.05.26. 10:25:39

@puffatag:

Nyírő egymaga többet ér az egész tetűhintás fajtádnál :)

Dr. Trebitsch 2012.05.26. 10:41:51

@zum trucc: Németh László nem volt náci. Erősen jobboldali érzelmű író volt, ő vezette be a "mélymagyar" fogalmat. Saját korában nagy felháborodást kiváltott írásai, amelyekben a nemzet nagyjainak magyarságát méricskéli, ma ki sem lógnának a sorból, naponta olvashatunk százszor durvábbakat. Mellesleg, ha jól tudom, 44-ben ő bújtatta Zelk Zoltánt...

Muad\\\'Dib 2012.05.26. 10:43:11

Ritka szánalmas gondolkodásra vall, hogy Magyarországon mindenki kizárólag politikai okok alapján tud művészi értéket megítélni. Minden mondat úgy kezdődik az összes ilyen szánalmas vitában, hogy büdös náci/kommunista/liberális volt, mellesleg harmadosztályú író. Nem kell ilyen szerénynek lenni, írjátok bátran így: büdös náci/kommunista/liberális, ezért harmadosztályú író.
Mellesleg ez a szint minden vitában, akár intelligenciáról, értelmi képességről, stb. van szó. Így lett minden náci politikus hülye, szerencsétlen, minden kommunista tudatlan barom, stb., pedig a valósághoz semmi köze a dolognak...

cierre 2012.05.26. 10:46:06

Nem félnek Romániában nyírőtől. Csak nem akarják, hogy faiszta, hungarista ott legyen eltemetve. Ezt egyébként egyik normális országban sem szeretnék. És szégyen a magyarországgyűlésre, hogy ezt pénzeli.
De így kell rehabilitálni a tetveket Pont leszarom a műveit, egy ilyen tetűtől nem olvasok semmit.

A hungarista puccsot követően a Törvényhozók Nemzeti Szövetségében csatlakozott a nyilasokhoz, szavazataival mindenben támogatta a magyar bábkormányt. Az országgyűlés közoktatási bizottságának helyettes elnöke volt (Hóman Bálint helyettese), s részt vett a könyvtári és múzeumi bizottság munkájában is. A parlamentet ő is követte Sopronba, majd Szálasi környezetével együtt Németországba települt át. (Végül 1953-ban Spanyolországban halt meg. A két jó amadár, Wass Albert és Nyírő József gyakran találkozott emigrációjuk első szakaszában. Nyírő Józsefet szoros baráti szálak fűzték Szálasi udvari poétához, Alföldi Gézához is. Nyírő, amíg Németországban tartózkodott munkatársa volt Alföldi emigrációs folyóiratának, a teisingi kastélyban kiadott “Hídverők”-nek. A Hídverők (nyilaslap) első száma is Nyírő novellájával indult.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.05.26. 11:09:52

nem lehetett olyan rossz ember ez a Nyírő ha a zsidóindexes bérgyűlölő csürhe ugat rá

Barausz 2012.05.26. 14:24:41

@"No one was shot" - hazudta a tróger zsidó:

Hát te speciel a rák vagy Magyarország testében! Szégyen vagy a nemzetre, szégyen vagy a hazára!

Szent Istvántól, Széchenyin át Kossuthig leköpne téged minden igaz magyar!

yda 2012.05.26. 15:49:43

"Félre az útból a magyar lelkiségtől idegenkedőkkel"
Úgy ,hogy elégedetlenkedő idegen szivűek ,
monarhia maradványai, szerb,horvát,szlovén,sváb,
zsidó ,szlovák maradványok ,elhúzhattok.

zum trucc 2012.05.26. 17:23:55

@finalNmbr: A tied, az az ótvaros, aki a postáslaktanyában teljesít orális szolgálatot.
@Dr. Trebitsch: Persze lehet így is fogalmazni, tartalmilag lényegében egyetértünk. Egyébként mondta is neki (N. L.-nak) Zelk: "Hát bizony Laci, erősen tehetsz róla, hogy most itt kell bujtass"
56 után is azonnal leszegődött Kádárékhoz ("Sajkódi esték"). Viszont olyan regényeket tudott írni, mint az "Iszony", amely egyszerűen tökéletes.
Na Nyírő egy irodalmi senki ezzel a mércével.

zum trucc 2012.05.26. 17:25:29

@yda: OK, csak akkor nem marad senki, gyakorlatilag. Amúgy a szélsőjobb Szálasitól (örmény) Csurkáig és Zazrinyecig tele van "idegenekkel".

dr.Control Cé 2012.05.26. 18:36:53

@yda: Mielőtt arról kezdesz ugatni, hogy ki az idegenszívű, ELŐBB TANULJ MEG HELYESEN ÍRNI!

"Úgy ,hogy" ???????

Magyar lelkiség mi? Amikor a saját anyanyelvünket nem tiszteled annyira, hogy megtanuld helyesen használni? Szégyelld magad!

goldmann 2012.05.26. 21:29:27

Na, szóval elmebetegség ez az egész Nyírő dolog. Azt sem tudtuk idáig ki ez az ember! Gondolom ezzel nem csak én vagyok így. A wikipedia szerint nyilasokkal, nácikkal egy elvet valló "politikus" volt, és ez épp elég ahhoz, hogy szerintem ne temessék újra. Elvégre Nyugat-európája is kivetette ezt a ballasztot. Csak a Franco rezsim Spanyolországában talált menedékre. Azt hogy miért útálják a Románok, az más kérdés. Emberünk náci ideológiákat valló politikus volt, és Románia azidőtájt nem vett részt a náci németországgal való kooperálásban. Pl: Nem hurcolták el a zsidókat. / Na jó, nem is szerették őket/ de mégsem... Ezenkívül bevonultak a Magyarok Erdélybe... Ha Román lennék én sem csípném az ilyen újratemetéseket. Igy meg azért nem csípem, mert az az érzésem folyamatosan, hogy a magyar emberek egy része azzal keresi folyamatosan az identitását, hogy nacionalista értékrendeket vall, és hirdet. Ebben sajnos a kormány is lovat ad alájuk. Innen az újratemetéses történet is. Szerintem megkéne már békülni ezzel a világgal, vicces és felesleges amit gondolnak eggyesek. Mindenki ellenség, legyen az Szlovák, Román, Szerb, Osztrák, Ukrán. Szerintem ez beteges, és önromboló egy nemzet számára, a világban már rég más szelek fújnak..(

goldmann 2012.05.26. 21:35:19

@cierre: Ja igazad van. A magyar emberek egy része ok nélkül parázik, és a kormányunk a gazdasági válság ellensúlyozása képpen szítja a nacionalizmust, és belekergeti az embereket a nemzetiségi kérdésekbe. Nyírő egy náci érzelmű ember volt, most nem is értem, hogy miért kapaszkodnak belé. Mit akarnak ezzel elérni??? Nyírő Gyuláról a druszájáról egy szót sem beszélünk, pedig sokkal nagyobb tudású, és hasznos kíváló ember volt. Szomorú

goldmann 2012.05.26. 21:38:30

@Muad\\\'Dib: Csak azért egy gyors példa kedves Muad.
Adolf Hitlert sem a festészetéről itélik meg, pedig legalább negyedosztályú "művész" volt.

yda 2012.05.27. 13:47:52

@goldmann:
Ügyelj,hogy nehogy agyhúgykövet kapja a tudományodtól.Úgy látom ,hogy nem tudsz semmit Transznisztriáról.Romániából oda deportálták a szerencsétlen embereket(zsidókat és cigányokat).
Tanulj szamár mert ökör lesz belőled.Nézd meg Moldova térképét,hátha látsz valami ilye elnevezésű tájat.Nem csak Mo.-ban deportáltak.
süti beállítások módosítása