HTML

Riportok a kanadai vadonból

Friss topikok

  • Lusuka: Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook... (2018.07.05. 23:36)
  • Tuco Ramirez: Azt tudom erre mondani, amit a Vörös Rébék mondott Pörge Daninak: Kár! Kár! Kár! (2017.11.07. 14:53)
  • Tuco Ramirez: Most nagyapa vagy nagybácsi? Több bejegyzésben is keveredik a kettő. Vagy arrafelé így is úgy is m... (2016.07.20. 14:47)
  • Világnézet Netes Napló: Tigáz. Van még magyar ember, aki ezt a céget kedveli és nem utálja? A mi történetünk itt van leírv... (2014.08.16. 07:31) Gáz van tigáz
  • LukeSkywalker: Ez sem jó. Helyesen: Child in Time (2014.07.24. 10:58) Helyesen: Child in Thime

Linkblog

Színpad és vérpad

2014.02.27. 09:52 calvero56

Vasárnap játszottam az utolsó előadást Szegeden Az öreg hölgy látogatásában, és azzal az érzéssel játszottam végig Alfred életét, egészen a meggyilkolásáig, hogy talán utoljára vagyok színpadon, és az ilyen “utoljára történik velünk” érzésnek – hiába küzdünk ellene – óhatatlanul van valami emelkedettsége. Tehát a széria legjobbját futotta az előadás, legalábbis én úgy éreztem.

Kérdezték a barátaim: nem fog-e majd hiányozni a színes pokol. Erre nyilván nem mondtam semmit, hiszen “soha ne mondd, hogy soha”, de közben azt gondoltam magamaban: ebben a provinciális, penésszagú színházból, amivé a magyar színház koptatta el önmagát az elmúlt évtizedekben, nem nagy veszteség kimaradni. Amely színház, a politika bűnsegédletével együtt felelős azért, hogy Székely Gábor, az egyik legnagyobb magyar rendező HÚSZ ÉVE NEM HAJANDÓ BETENNI A LÁBÁT EGYETLEN MAGYAR SZÍNHÁZBA SEM, CSAKIS KÜLFÖLDÖN RENDEZ. A magyar színpadokra több mint húsz éve nem hajlandó fellépni Monori Lili, akről Bacsó Tanúja óta tudjuk, hogy milyen önazonos, zseniális színésznő. És említhetnénk a múltkori jegyzetemből Bara Margitot, aki szintén a magyar színházi ragadozók áldozata lett. Ebbe a színházba olyan seggnyalók kellenek, mint a hegedűsdézsa, számukra lételemet kínál ez a posvány. Ahol még a közelmúltig rendezhetett az a győri rendező, aki 56-ban a halálba segítette Földes Gábor rendezőt. Magyar színházakban balázspéterek és más színházi régiség kereskedők, színházi ószeresek és romlott gyümölcsöt kínáló színházi zöldségesek kínálják portékáikat; balázspétert majdnem a Vígszínház igazgatójává tette a hatalom… Ahova egyébként bizonyos szempontból való, hiszen – Gothár Pétert idézve – “a Vígszínház minden falából penésszag árad…” tehát balázspéter amúgy oda való lenne a maga penészességével… csak mégis felháborító, mert Eszenyi azért más kategória, mint az a balázs.

Kik tették ilyenné a magyar színházat?... a nagynak mondott elődök?... vagy a pénzhiány? No ne izélj már, Barátom! A románokat sem vetette fel a pénz, mégis világhírű színházművészetet tudhattak magukénak már ötven évvel ezelőtt is, egészen a mai napig.

No, lépjünk el ettől, inkább arról, hogy sikeres a Farkasfog, szóba került a szerb és német fordítása.

Calvero

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kanadaivadon.blog.hu/api/trackback/id/tr935834919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a romlás virágai 2014.02.27. 15:02:45

Kedves Laci!
Nincs olyan, hogy magyar színház, és minden, ami magyar színház, az penészszagú. Sajnos van borzalmas színház Magyarországon, és attól félek, ebből van több. De az általánosítás buta dolog, és nem illik egy olyan tapasztalt és sokat látott emberhez, mint amilyennek az írásaid mutatnak téged. Színház sokféle van nálunk is, olyan, amit, ha látok, legszívesebben igazat adnék neked, és olyan is, ami miatt megéri küzdeni. Szerintem példákat felhozni és szidni a színházat, azért, hogy legitimmé tedd a váltásodat, nem fair. Példák a másik oldalon is vannak. A te utad az a te utad, de a hited adó színházi előadások gazdáival mi van? Így csak azt látom, hogy dühös vagy (biztos joggal), de a dühöd nem inspirál semmire sem.

Szeretettel,

Németh Niki
süti beállítások módosítása