HTML

Riportok a kanadai vadonból

Friss topikok

  • Lusuka: Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook... (2018.07.05. 23:36)
  • Tuco Ramirez: Azt tudom erre mondani, amit a Vörös Rébék mondott Pörge Daninak: Kár! Kár! Kár! (2017.11.07. 14:53)
  • Tuco Ramirez: Most nagyapa vagy nagybácsi? Több bejegyzésben is keveredik a kettő. Vagy arrafelé így is úgy is m... (2016.07.20. 14:47)
  • Világnézet Netes Napló: Tigáz. Van még magyar ember, aki ezt a céget kedveli és nem utálja? A mi történetünk itt van leírv... (2014.08.16. 07:31) Gáz van tigáz
  • LukeSkywalker: Ez sem jó. Helyesen: Child in Time (2014.07.24. 10:58) Helyesen: Child in Thime

Linkblog

Köd

2011.01.10. 11:49 calvero56

Fekete István gyermekkorom kedvenc írója volt. Az ő életművében is második helyet foglalt el nálam a Köd című elbeszéléskötete (rögtön a Barangolások után, mely első volt a saját magam által felállította toplistán.) Ezekben a könyvekben megjelennek Matula történetek, a későbbi sikerregények előképeként, olvashattam vadásztörténeteket... és sok hangulatos írást a ködről. Fekete szerette a ködöt. Mert - írja - olyan jól egyedül érezheti magát benne az ember.

Napok óta köd borítja Miskolc városát. De ez nem hangulatos köd. Szmogot, légnemű piszkot magában foglaló köd ez. S főleg a lelki hatása - legalábbis rám - nehéz. Pedig a hétvégén nem is voltam egyedül. És aki velem volt, mindent megtett, hogy ne üljön lelkemre a köd. Mégis, sok minden, mit értem tett, a kiszolgáltatottság-érzetemet erősítette fel. Főleg, hogy most el kellett mennie, s én ismét egyedül vagyok. Itt a ködben. Jenő bátyám jut eszembe, aki - Feketével ellentétben - nem szerette a ködöt. Rosszkedvű és méla lett tőle: eszébe jutott Enikő nevű lánya, aki szerelmi bánatában tizenhat éves korában szíven lőtte magát. Aztán... sok évre rá, Jenő bátyám is követte őt, végzett magával. Pedig akkor éppen nem is volt köd, augusztusi kánikulában történt, hogy hangos dörrenés remegtette meg iszonyú robajjal a tapolcai házat. (A 8X68-as kalibernek borzasztó az ereje, medvére és egyéb nagyvadakra fejlesztették ki.)

Bocsánat Barátom, hogy mostanában ilyen tragikus témák jönnek fejembe, s onnan ujjamra. Talán a köd az oka. Vadászni sem lehet, és így, hétközben, amikor egyedül vagyok itt a lelki ködvilágban, ilyen esetek kísértenek: Hemingway, Volnits, Enikő, Jenő bátyám.

A ködben, lent a téren egy autóbusz bömböl, padlógázzal melegíti motorját a sofőr. Ez is tovább szennyezi kint a ködöt. Meg itt bennem is. Calvero

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kanadaivadon.blog.hu/api/trackback/id/tr662573763

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kókai János - VADÁSZAT 2011.01.12. 09:18:04

Megint hajnalban keltem, amit nagyon nem szeretek. Mire apa jön, már fent kell lennem, mert ha benyit a szobába, és még alszom, ideges lesz. Félszemmel figyeltem, nyílik-e az ajtó. Rögtön felültem az ágyban. Apa mondta, öltözzek gyorsan. Kiugrottam a p...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emberbarat 2011.01.10. 15:19:48

Calvero!
Úgy tudom rövidesen nagyapa leszel, arra lelkileg is készülni kell és pozitív gondolatokkal, mostanában annyi szomorú dolgot írtál, hogy még az a kis jókedvünk is elszáll, ami még eddig megvolt....tessék vidámabbra fordulni és vidámabbakat írni és vidámabban várni az ikreket és örülni annak a kevés jónak is, ami olykor történik Veled, a ködben nincs ugyan semmi jó...de ha felszáll , lehet neki örülni...tehát...örülni...örülni...örülni....:-)))
süti beállítások módosítása